top of page

asfalt måleri på Hägerstensåsens skolgården

       workshop / måleri /akryl Geveko

  https://www.geveko-markings.com

film&redigering                                                                                                     Moon Motion : Marina Segerbrand 
Iryna -1.jpg
I&I -1.jpg
IMG_9453.JPG
Asfwebb-.gif
IMG_7551.jpg
IMG_3603.JPG
Gunilla Leander 
När jag blev inbjuden att göra en asfaltsmålning på Hägerstensåsens skola tänkte jag direkt på klimatet. Jag hade sett många barn på Mynttorget vid deras Globala skolstrejk för klimatet och visste att detta ämne engagerar många. Jag ville göra en målning som barnen kunde diskutera kring. Från början hade jag tankar på en paradisisk djungel med växter och djur men mina tankar blev efter ett tag mer handfasta på vad som faktiskt sker med vår jord. Jag tänkte på Noaks ark, men även på valar som hittats med magar fyllda av plast. En god vän som arbetar
på skolan avrådde mig. Flera barn på skolan är mycket små och har redan för mycket klimatångest. Därför ändrade jag mig till en val som dyker ner under skolgården.
Att måla på skrovlig asfalt var svårt men den största - och roligaste - utmaningen var alla barn som flockades runt målningen, deras frågor och nyfikenhet som inte gav en lugn stund. Utan dem hade jag i lugn och ro kunnat måla så att man verkligen kände hur valen dök... men dåhade jag missat glädjen i att måla och skapa bland barn.
IMG_3615.JPG

Irina Lindqvist

Jag kommer från Ukraina och studerade på Estniska Konst Akademin i Tallinn. Konst är mitt yrke, jag arbetar med fotografi, måleri, grafik och skulptur samt med smycken.

Jag var altid jätteintresserad av insekternas mikrovärld ! Att se hur komplicerad den är genom mikroskop t ex. Det är som att besöka en annan planet.

Jag skulle tänka mig att vara "insektolog" istället !?

Mina stiliserade insekter är resultat av ett projekt som jag ständigt kommer tillbaka till för att prova att göra dem i olika tekniker.

Nästan alla djur på jorden är insekter, både när det gäller antalet arter och biomassa. För att förstå varför insektsamhällen är uppbyggda som 

de är, måste vi förstå hur olika arter samspelar med varandra i tid och rum, hur det påverkar deras förekomst och vad det har för betydelse 

för ekosystemens funktion.

Det allvarligaste hotet är att insekternas livsmiljö förändras. 

Om insekterna försvinner får det konsekvenser för många andra arter, och i slutänden för människan.

Det var en jättespännande erfarenhet att måla på asfalt för barn på Hägerstensåsens skola !

58939833_10157170819167954_3568267260537

Iryna Hauska heter jag och är yrkesverksam konstnär, Master i Visuell kultur, Konstfack, medlem i KRO

(Konstnärernas Riksorganisationen) som för 10 år sedan kommit till Sverige från

Belarus.

Jag målade en bubbla, en cirkel där en nyanländ kvinnlig konstnär (med sina

ambitioner, relationer, problem och egna barn) cirkulerar utan att lyckas skapa

nätverk...

Alla människor har rätt till konstnärlig frihet och kreativitet, vilket inkluderar rätten till

att fritt uppleva och bidra till konstnärliga uttryck och verk, som individer eller i grupp, att ha tillgång till och njuta av konst och att sprida sina uttryck och verk.

Integration och Mångfald och Inkludering pratas det mycket om men vad gör vi andra för att hjälpa de kvinnliga nyanlända konstnärer och kulturarbetare hitta väggar till den svenska samhälle?

Rami Khoury

Konstnär, baserad i Stockholm.

Solen jag målade på asfalt är en av dem första saker jag brukade måla sedan jag var liten, massa gånger målade jag solen i olika tekniker och uttryck, 

småningom blev solen större och större och värje gång kände jag mig glad. "Färger på marken, lite energi på skolgården, glädje mellan lilla eleverna" 

tänkte jag och då blev det en sol.

Som förväntas var det jätteroligt att göra konst mellan barnen och kunna få energi av dem, att prata med och svara på deras nyfikna frågor utgjorde en stor motivation. 

Projektet var välorganiserad och alla i skolan var hjälpsamma.

59882419_10157170819177954_6230880528581
bottom of page