top of page

Iryna Hauska

om workshop:

- HEM som tema

- svenska och nyanlända barn och unga uttrycker sitt förståelse för hem med hjälp av händer

- under Workshop görs dokumentation i form av intervjuer, foto, video

Slutresultaten räknas vara:

- en skulptur i gips

- skisser om hemmet i porslin lera

Syfte:

• Att sudda bort alla identitets täcke och skapa ett gemensamt flöde av barnens röster

med olika bakgrund. Kan man skilja vilka händer tillhör vilka barn när alla händer

görs i vit gips?

• Att öppna diskussion om ett samhälle vi alla lever idag.

• Att ge en gemensam plats till alla människor oavsett kön, etnicitet, färger, bosätt, ekonomi… och sätta alla händer som tillsammans uttrycker HEM som ett begrep och skapar ett skydd mot osäkerhet i vår värd vi lever idag på ett och samma plattform.

Barnen kommer vara med om en gjutningsprocess där barnens händer gjutes av i alginat, ett helt ofarligt material som tandläkare använder i munnen på patienter. Sedan fylls formen med gips, som stelnar till skulpturer. Barnen kommer vara med i hela processen. Dessutom pratar vi om hantverk och hem som temat på Workshop. Barnen får också skissa i porslin lera sina egna tankar om deras hem, om morföräldrar och berätta egna familjers historier i dessa skisser.

Ett konst projekt / Iryna Hauska

”Berättelse ur en händer. Din hand saknas…”

Min konstnärliga vision är att aktivera gammal hantverksteknik i olika miljö. Skulpturer i brons och betong med ”handVirkade”språk skulle finnas för våra nästa generationer i det offentliga rummet. Det brukar finnas någon historia eller någons berättelse som jag jobbar vidare med i mitt konstnärliga skapande.

Jag är nyfiken på hur konstnärlig kompetens kan införlivas i den offentliga miljön som tillfällig, permanent eller som ett synsätt som genomsyrar ett projekt, på vilket sätt man i sin konstnärliga praktik både kan påstå och påverka.

Det finns så mycket information i varje plats som inspirerar mig att berätta intressanta historier och genom gammalt konsthantverk skapar jag spänning på ibland ett tidigare osynligt ställe. Genom min konst och med hjälp av allmänheten skapar jag dialog med medborgare.

workshop / skulptur för barn

53968563_400772394022293_303751383796101

film&redigering                                                                    Moon Motion : Marina Segerbrant

bottom of page